Averages
Aptitude

 Back to Questions
Q.

The average wages of a worker during a fortnight comprising 15 consecutive working days was Rs.90 per day. During the first 7 days, his average wages was Rs.87/day and the average wages during the last 7 days was Rs.92 /day. What was his wage on the $8^{th}$ day?

 A.

83

 B.

92

 C.

90

 D.

97

 Hide Ans

Solution:
Option(D) is correct

The total wages earned during the 15 days that the worker worked :

$= 15 \times 90 = Rs. 1350.$

The total wages earned during the first 7 days = $7 \times  87$ = Rs. 609.

The total wages earned during the last 7 days = $7 \times 92$ = Rs. 644.

Total wages earned during the 15 days = wages during first 7 days + wage on $8^{th}$ day + wages during the last 7 days.

$1350 = 609+$ wage on $8^{th}$ day $+ 644$

wage on $8^{th}$ day = $1350 - 609 - 644$ = Rs. 97


(2) Comment(s)


Zoha Amjad
 ()

7 days the wage was Rs. 3 less so means 21 less than 90

87-90 = 3 * 7 =21

7 days the wage was Rs. 2 more than 90

92-92=2 * 7 = 14

so 21-14=7

7 we need more in order to get an average of 90

therefore, 90+7=97


Zoha Amjad
 ()

90-92=2*7=14

the error in equation is rectified

and also we are ignoring negative sign, we just need to know the difference